tisdag 12 april 2011

Nyfödda

I helgen fick vi vårt första lamm. Liten, ullig, gullig och helt kolsvart. Det ska bli spännande att se hur många det blir.
Barnen har försökt att komma på ett bra namn. Det börjar dock gå lite trögt nu. De har ju några kaniner med namn, hönsen, ankorna, baggen och tackorna, kalvarna, nykläckta kyklingarna som fått namn. Och nu lammen - många namn att hålla reda på.....och komma på....I dag har vi vårstädat kaninhägnet/hagen. De har ung 25-30 m2 att hoppa runt i med sitt eget lilla hus och en massa underjordiska gångar. Eftersom det blev så mycket snö i vinter fick de flytta in i stallet då det blev så tungt att skotta sig fram till kaninhägnet. Där har de bott i en stor hästbox, gott om utrymme och förmodligen mycket mer plats än vad kaniner vanligtvis har. Men de har inte trivts riktigt, har mest legat stilla och haft tråkigt. Men idag släppte vi ut dem. Oj vad de hoppar omkring och in och ut ur hålorna. De hade nog saknat sitt vanliga tillhåll väldigt mycket. Men nu är de väldigt glada kaniner. : )

Vi har ju kläckt lite kycklingar. Här är en pytteliten som äter och dricker ur ett lock - når inte upp till kycklingautomaterna än. Lilla "E" tycker bäst om de här - de "normalstora" nyfödda kycklingarna är "förstora för mig" säger hon och leker med den här lilla loppan.
I helgen blev vi med en tupp till (och några hönor) . Gillar snygga tuppar. : ) Måste nog snart välja ut vilka tuppar som ska få stanna..... de gillar de att gala ikapp. : ) Så förhoppningsvis ska de bli några ägg (från hönorna). Vi har ju mest Brahmor och de är rätt sen att börja lägga ägg och vi ville ha några hönor som lägger ägg nu. Brahmorna börjar väl snart de med får vi hoppas- vi har ju väntat i 8 månader nu.

I morgon blir det nog till att se om man kan rädda  några buskar i häcken. Sorken har gnagt barken av hela häcken och på 4-5 ställen saknas hela busken. Ska försöka klippa ner, sätta i vatten och hoppas att några rotar sig. Tråkigt när den rätt nysatta häcken äntligen kommit upp i lagom höjd - bara att börja om från början. Gräsmattan har stora bruna fläckar där sorken gått hårt fram. Perennrabatten har miljarder med hål. Hittade en matgömma när jag krattade vid rosenbusken. Under busken var en krater och i hålet massor av avgnagda rötter - träkigt att de behövde hamstra så när de hade fri tillgång på mat, nu gnagde de liksom i onödan och förstörde mer än de behövde.

Igår var det så varmt och härligt. Man fick liksom för sig att nu ska det vara så här ett tag..... Lilla E skulle ta fram "springskorna" och undrade "Är det gräs nu?" hon som har längtat hela vintern. :) Ja hon fick iallafall ha på sig en "finjacka" idag scarf och nymössan till dagis, Med overallen i handen spankulerade hon stolt som en tupp. Hoppas på mer sol snart, inte det här mjölkvita tillståndet.

Ha det gott!

/J

1 kommentar:

  1. Mysig läsning från oss som tänker tillbaka på tiden i Lockeby! Tina,Thomas, Henrik & Linnea

    SvaraRadera